BRAMA - News - Weather - Elections - Business - Sports - Brama Press - Calendar - Classifieds



    Перша сторінка.    Погляд.    Поступ у Львові.    Поступ з краю.    Поступ у світі.    Тема Поступу.    Львівські обсервації.    Поступ технологій.    Спорт-Поступ.    Пост-Faktum.   
ЕКСКУРСІЇ У ЛЬВОВІ. ВІД 100 ГРН. 050 430 50 79
  Цитата Поступу
Бог предвічний народився,
Прийшов днесь із небес,
Щоб спасти люд свій весь,
І утішився.
 
24 квітня 2003 р.
   ·  на головну  · 1999-2002  · досье  · архів світлин  · форум
buy visitors

Купол
Львів
  16:47 22-06-2017 -   У навчальні заклади Львова закупляють лінгафонне обладнання для вивчення іноземних мов  
  16:41 22-06-2017 -   Сміття з перенакопичених контейнерних майданчиків у Львові вивозити все ще нікуди  
  13:48 22-06-2017 -   1 серпня розпочне працювати зона паркування біля «Вернісажу» місткістю 73 паркомісця  
  13:20 22-06-2017 -   За отримання хабара у розмірі $2 тис. начальник львівського СІЗО сплатить ₴17 тис. штрафу  
  13:16 22-06-2017 -   На Львівщині визначать найкраще спортивне село  
Україна
  16:59 22-06-2017 -   ЗСУ перейдуть на нову систему харчування до кінця 2019 року  
  16:55 22-06-2017 -   Кучма: Обмін полоненими розпочнеться 5 липня  
  13:44 22-06-2017 -   13-річний школяр наклав на себе руки: мама заборонила ігри на телефоні  
  13:19 22-06-2017 -   У Дніпрі поліція оштрафувала жінку за георгіївську стрічку  
  13:9 22-06-2017 -   На Одещині в браконьєрських сітках масово гинуть дельфіни  
Світ
  13:46 22-06-2017 -   Археологи знайшли стародавнє забуте місто в Ефіопії  
  13:22 22-06-2017 -   У Польщі затримали двох українців за підозрою в убивстві жінки  
  13:18 22-06-2017 -   На фестивалі діаспори в Оттаві міністр оборони Канади приготував український борщ  
  12:6 22-06-2017 -   Хлопчики, народжені у немолодих пар, частіше виростають високоінтелектуальними  
  10:35 22-06-2017 -   Терористи ІДІЛ підірвали в Іраку мечеть ХІІ століття  



  ·  · 
 
Поступ 1999-2002 рр. у попередній версії

Тема Поступу  »  РОЗДУМИ

___________________________________________________________________________

Христос смертю смерть подолав
Михайло ДИМИД*
 
Сам Ісус Христос сповістив своє майбутнє терпіння. Великдень починається від того, як написано в Євангелії від Марка: "Син Чоловічий буде виданий у руки людям, і вб'ють його, і по трьох днях, воскресне". (9, 31). Безперечно, всі ці події зв'язані із терпіннями Ісуса Христа. Вони є складовою частиною Свята Воскресіння. Щоб зрозуміти це останнє, треба намагатися увійти в містерію смерті однієї із трьох Божих осіб.

Справді, це помер Бог. Ісус, який народився у Вифлеємській яскині, тепер був розп'ятий, мов злочинець на хресті. Він зійшов у пекло, щоб визволити душі праведників.

Одна із найбільших таємниць християнської віри -- це питання, чому Бог вибрав саме такий шлях для поборення гріха. Він, всемогучий і всюдисущий, понизив себе, перейшовши через смерть. Він плакав в Оливному городі. Він молився до свого Отця, дуже палко просячи Його віддалити від Нього чашу. Він остаточно погодився зі своєю долею в переконанні, що єдина воля Божа є для Нього спасенною і життєдайною.

Усе, що найгірше може трапитися в долі кожної людини, стало рідним і Христові, коли Він став людиною. Так, як ми, Він зазнав усякого пониження, розчарування, зради найближчих друзів, обману, обмови, самотності, бідності, спраги, голоду і переслідування. Він свідомо віддав себе випробуванню. Він це зробив задля любові до нас. Він став нашим братом.

За яким законом був розп'ятий Бог?

У підготовці до Воскресіння Ісуса Христа лунають такі слова, як засуд та розп'яття, терпіння і смерть. Як їх зрозуміти? Усі ці слова можна звести до одного -- жертва.

У Старому Завіті, що був законом для багатьох віруючих того часу, жертва насамперед уважалася священною трапезою. Через обряд трапези людина входила в контакт із Господом -- чи людина запрошувала Бога до свого столу, чи сам Бог запрошувався і дарував себе для споживання. Це був обмін духовними і тілесними дарами між людьми і Богом.

Під час тих споживань були кровні жертви. Кров є носієм життя в тілі. Кровна жертва стала знаком договору між Богом і своїм народом. Найяскравішим прикладом тому, коли кров'ю помазані двері, зберігали євреїв від пошести призначеної єгиптянам. Мойсей окропив народ кров'ю жертовного ягняти, що означало єдинокровність усіх -- прилучення до однієї родини.

Книга Левіта (9, 2-4) описує різні типи пожертв. Це, наприклад, "телятко на жертву за гріх і барана на всепалення". Також могла бути і "мирна жертва" і "безкровна офіра". Однак найголовніше є зробити "примирення за себе і за людей" (9, 7) і принести подяку Богові. Усе зводиться завжди до внутрішнього розположення пошани людини до свого Господа.

Поступово кровні жертви тварин відступають перед самопожертвою. Взагалі споживання тіла і крові є досить небувала форма спілкування. Але Христос вибрав саме трапезу, щоб передати нам свою самопожертву Богові.

Трапеза в житті Христа мала дуже велике значення. Він часто трапезував із грішниками, що дуже вражало фарисеїв: прийшов на обід до митаря Закхея. Якраз під час трапези відбувалося навернення Марії Маґдалини, а чудо в Кані Галилейській під час весільного застілля. Навіть після свого воскресіння Христос об'являється двом учням під час ламання хліба в Еммаусі.

Ісус Христос, установляючи таїнство Євхаристії, повторяє два основні компоненти трапези: ламання хліба і споживання чаші. Благословення хліба тут стає спомином Його тіла, відданого смерті, а чаша символізує Новий Завіт, запечатаний Його кров'ю. Ісус робить із своєї смерті жертву і установляє як спомин євхаристійну трапезу. Спомин в арамейській мові -- це не повторення події, а прилучення до неї. Так, як говорив Михайло Петрович: "Беріть і їжте". Це означає: "Так само, як ви їсте хліб, -- тою самою мірою реально ви стаєте співучасниками Царства Божого". Даючи хліб, Ісус дарує себе. Чаша -- це необхідність зобов'язання. Христос питає братів Заведеєвих: чи можете пити чашу, яку я п'ю? А також молиться, щоб "обминула мене ця чаша". Подавання чаші з Божої руки -- це дуже інтенсивний образ. Чаша -- це не ціна, яку треба заплатити за Царство. Це шлях до нього. Царство Небесне здобувається потом і кров'ю.

Розп'яття Ісуса вбирає в себе і перевищує всі жервоприношення Старого Завіту. Це одночасно є всепаленням, жервоприношенням за гріхи і жертвою сопричастя. Різниця в тому, що в старих обрядах задовільнялися жертвою тварин, які не залучали до відповідальності тих, які їх приносили. Тепер Христос проливає свою кров, і тим дає свідчення абсолютної любові, яка веде до смерті.

Кров Христа -- це кров самого Бога, який став чоловіком, а отже, найдосконаліша жертва. Досконала жертва являється прощенням: "Я ж -- добрий пастир і знаю своїх", "і життя своє кладу за моїх овець". "Ніхто його мені не забирає, бо я сам кладу його від себе" (Йоан, 10, 14-18).

Загалом Новий Завіт перебирає і розвиває пророчу науку Старого Завіту, вписуючи поняття жертви і смерті до норми християнського життя, прожитого в Божій любові.

Ісус Христос добровільно терпить ненависть людей і дарує своє невинне життя, "на викуп за багатьох" (Матей, 20, 28), "на відпущення гріхів" (26, 28). Відтоді люди можуть свою смерть переживати разом із смертю Ісуса Христа і разом з ним бути вивищеними. Апостол Павло пише про це до Римлян: "Коли Дух того, хто воскресив Ісуса з мертвих, мешкає у вас, то той, хто воскресив Христа з мертвих, оживить і ваші смертні тіла Духом своїм, що живе у вас" (8, 11). Христове ж Воскресіння є перемогою над гріхом і смертю та запорукою воскресіння віруючих.

Засуд і розп'яття Ісуса Христа є законними діями, основаним на тих договорах між Богом і людьми, які називаються Старий і Новий Завіти. А цей закон, крім справедливості, передбачає любов. Для цього ці події споминаються і знову переживаються до сьогоднішнього дня у християнській Літургії. У тому значенні святкувати Воскресіння Христове -- це зміцнити своє покликання до життя, яке перевищує смерть, це підписати новий договір безсмерності з нашим Сотворителем.

Яке значення смерті Ісуса Христа?

Як можна розуміти смерть Ісуса Христа і чому вона потрібна для спасіння християн? Що це властиво смерть у розумінні Божого закону, який нам подається в Старому і Новому Завітпах.

у Святому Письмі ми зустрічаємо два різні образи смерті.

У першому випадку в Книзі Царів читаємо, що смерть -- це "дорога, призначена для всіх на світі": коли приходить у старості життя, вона являється "спочинком із нашими батьками" (1 Царі, 2, 2. 10). Адама Господь попереджає, що він "вернеться в землю, що з неї його взято; бо він є порох і вернеться в порох" (Буття 3, 19).

У другому випадку смерть уже не є нормальним закінченням людського життя на землі, але несправедливим фіналом ще незавершеного життя. Так ми бачимо, як хлоп'я шунамійки, якому боліла голова, "сиділо аж до полудня на колінах у неї, і вмерло" (2 Царі, 4, 20). Це образ смерті через терпіння, хворобу. Насильницький вид смерті відомий нам із того, коли "Каїн напав на Авеля, свого брата, й убив його" (Буття, 4, 8). Смерть завжди уважалася важкою невдачею.

Старий Завіт нам навіює ідею, що несправедлива смерть приходить як наслідок, як кара за беззаконня. Принцип, що Бог за добро нагороджує, а за зло карає тут набирає практичного забарвлення, ніби "Бог ревнивий, що карає беззаконня батьків на дітях до третього й четвертого покоління тих, хто ненавидять його" (Вихід, 20, 5). Це явно несправедлива логіка, яку заперечує Єзекиїл, який пише: "Син за провину батькову не буде відповідати" (19, 20). Він, однак, передбачає смерть грішника, як справедливу. А щодо смерті праведника, то вона теж має місце, як про це зазначено в книзі Іова, де читаємо: "Усе одно безвинного й грішника він губить" (9, 22).

Книга Мудрості ці всі гіпотези перекреслює тим, що каже "Бог не створив смерть, ані не радіє з погибелі живучих" (1, 13). Але чому ж тоді існує смерть?

Після довгих століттях люди зрозуміють, що смерть є наслідком людського гріха. "Бог же створив безсмертною людину і вчинив її за образом власної природи. А через заздрість диявола смерть увійшла у світ, скуштують її ті, що йому належать" (Мудрості 2, 23-24). Противно від гріха, благородні зусилля є дарувальниками життя: "постійна справедливість до життя прямує" (Приповідки, 12, 19). А праведників Господь рятує від смерті, "оживляє з-поміж тих, що сходять в яму" (Псалом 30, 4).

Перемога Бога над смертю і злом святкуються через терпіння, смерть і воскресіння Господа Ісуса Христа. Його любов звільняє Його від причетності до смерті. Пророк Ісая подає нам картину невинного слуги, "який виправдає багатьох" (53, 11).

Ісус Христос є цим слугою, який несправедливо терпить від людей і дарує своє невинне життя, щоб інші спаслися. Це відкриває можливість кожному чоловікові і жінці на землі знову підноситися до Божої гідності, перевершуючи смерть. Апостол Павло показує, що смерть разом із Ісусом Христом стає перемогою над гріхом. (Римлян, 6, 3-11).

Христове ж Воскресіння є запорукою воскресіння віруючих: "Але ж Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих. Бо тому, що через чоловіка смерть, через чоловіка й воскресіння мертвих. Як бо в Адамі всі вмирають, так у Христі й оживуть усі" (Римлян, 15, 20-22).

У тій надії ми живемо і тому в Церквах сорок днів співаємо: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував"!

Гріх і смерть нас відтягають від покликання наслідувати самого Бога. Бо кожний із нас є створений на Божий Образ і Подобу, щоб брати участь у Божому житті. Для цього Він пішов на зустріч із гріхом і смертю, щоб у кожного з нас вселити надію і впевненість. Вистарчить і нам прагнути побороти всяке зло, що в житті є перепоною до щастя. Ісус допоможе нам йти тим шляхом, який для нас, безсумнівно, застелений Провидінням. Вистарчить відкрити Йому свою душу й серце.

Усі ми терпимо негативні наслідки Адамового гріха. Усі ми відчуваємо благородну печать Христової жертви на хресті. Це нам дає доказ того, що всяка наша дія має безпосередній вплив і наслідки на увесь людський рід. Тим паче на власну родину і суспільство. Якщо наше серце добре, то всі наші навіть невдалі дії будуть благословенням для їхніх адресатів. Якщо наші думки лихі, то назовні благородні дії вносять розбрат серед людей. Для того хрест і воскресіння -- це суспільні свята, які або нас підносять для себе і для ближніх, або глибше нас ізолюють у своїй шкаралупі безперспективності та егоїзму.

Смерть і воскресіння Ісуса Христа -- це радикальні істини історії, вони і вимагають відповідних відважних рішень кожного християнина. Якщо таких не буде, то марний наш труд, бо свідчення не переконливе, бо ж не можна передати іншим те, чого в тобі нема -- сили Божої благодаті, яка єдина засвідчує перед людьми містерію смерті однієї із трьох Божих осіб.

о.д-р Михайло ДИМИД, директор Інституту церковного права Українського католицького університету









» 
Великоднє послання Блаженнійшого Любомира
 
Блаженнійший Любомир
Дорогі у Христі!

Звертаюся до Вас із щирими словами привітань з нагоди найвеличнішого свята літургійного року, -- свята Великодня. Хочу розділити з Вами почуття радості, надії й подяки, якими щороку знову і знову сповнюються наші серця від усвідомлення тайни Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.
Детальніше>>
»  ТРАДИЦІЇ
А недалечко червоне яєчко
Роксоляна ЗАГАЙСЬКА
 
З приходом весни, відколи в Україні народилося це давнє мистецтво, виникає потреба щороку ознайомлювати все нових прихильників писанкарства з традицією та певними особливостями розписування Великоднього яйця.
Детальніше>>
Зміст Поступу
Перша сторінка
  ·  Львівські рокіровки 
Погляд
  ·  САМОТНІ ПАТРІОТИ 
  ·  Наслідки опозиційних одкровень 
Поступ у Львові
  ·  Пасхальне щастя Буняка 
  ·  Наші борги -- наші проблеми 
  ·  У Львові лікують найкраще 
  ·  Подарунки військовим 
  ·  Чорнобильців обдурюють 
  ·  Львів залучає інвестиції 
  ·  ХРОНІКА 
Поступ з краю
  ·  Німці знову зайві 
  ·  У крісло мера - через суд 
  ·  Українсько-грузинське НАТО 
  ·  Обленерго втратили привабливість 
  ·  Ющенко - лідер 
  ·  КРАЄВИД 
Поступ у світі
  ·  Війна не закінчилась 
  ·  Домовленості чи удар по точці? 
  ·  Святі мученики Холмщини 
  ·  Паніка -- це гроші 
  ·  Злочин і кара 
  ·  СВІТООГЛЯД 
Тема Поступу
  ·  Великоднє послання Блаженнійшого Любомира 
  ·  А недалечко червоне яєчко 
  ·  Христос смертю смерть подолав 
Львівські обсервації
  ·  ЛЬВІВСЬКІ ОБСЕРВАЦІЇ 
Поступ технологій
  ·  Новий Medal of Honor 
  ·  nVidia чіпсет для Opteron 
  ·  dDR знову подорожчала 
  ·  aMD презентувала Opteron 
  ·  Життя офіцера поліції оцінили в $500 
  ·  Еволюція P4-платформи 
Спорт-Поступ
  ·  Іспанська армада йде на дно 
  ·  На славу спорту 
  ·  АНДРЕ 
Пост-Faktum
  ·  КАЛЕНДАР