BRAMA
  UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення




Поступ головна сторінка, Postup HOMEPAGE

| АРХІВ | INDEX 10-11 ЛИСТОПАДА 2001 року |

Лікувальні молитви Отця Вороновського

СЛУЖІННЯ

Анжеліка СЕРДЮК, Марія ШИКЕРИНЕЦЬ


Світлина з архіву "Поступу"

Звичайно, що наше життя є складне і непередбачене. І часто, зібравши всю свою життєву силу ми вдаємося за допомогою. Одні йдуть до своїх друзів, близьких за порадою, інші – до лікарів-психологів, а ще інші – у церкву, що і є найправильнішим вибором. Але часом людині потрібні своєрідні посередники між Богом і людьми.

Саме з одним із таких “посередників”, божим слугою, отцем Василієм Вороновським ми вирішили поговорити. Ми багато чули про цю людину, про його чудодійну силу і можливості, але вирішили зустрітися з ним і зрозуміти все, що відбувається під час богослужінь, на яких править о. Василій. Родом отець з невеличкого села Гумнисько Буського району, що на Львівщині, з багатодітної сім’ї. Священнослужителем він став під впливом монахів-редемптористів, які мали місію у Гумниськах. Ще підлітком Василь познайомився з дуже великою і цікавою людиною, монахом-редемптористом Миколою Чернецьким, якого після смерті віднесли до чину святих. Отець Василій здобув середню освіту і вступив до університету. 7 квітня 1959 року студент духовної семінарії Василій Вороновський готується до висвяти. Але помер Микола Чернецький, який мав здійснити висвячення.

Лише 14 квітня 1959 року Василій Вороновський прийняв дияконство, а наступного дня його висвятили на священика. І він прийняв монашество. Хоча на Закарпатті і був на той час єпископ, але освяту отець Василій прийняв від єпископа Івана Слезнюка, якого привіз з Івано-Франківщини отець Констянтин Стисловський, що у той час служив у селі Дев”ятники Ходорівського району.

Коли отець Василій служив священиком на хуторі Кресівська сільрада, то стався один випадок. До нього постукали у дім і повідомили, що на хуторі дуже хвора дитина. Молодий священик з тривогою вдається до свого духівника з віри отця Богдана Репетила і просить допомоги. Саме отець Богдан настановив молодого священика читати над дитиною такі молитви, як “з водосвяття” і “не скверни блазнія”. Після прочитаних священиком Василієм молитов, дитина з ласки Божої одужує.

З цього часу прихожани переказують один одному про чудодійну силу молитов священика. Отець Василій користується великою шаною і увагою своєї пастви. Та не дарма говорять, що біда не спить. Завітала вона і до вірного слуги Божого отця Вороновського. У 1970 році 12 квітня через його релігійні переконання та приналежність до греко-католицької церкви отця Василія заарештовують.

Покарання священик відбуває у жовківській тюрмі, де зазнає страшних мук і тортур. Одного разу його навіть посадили у камеру з ультрафіолетовими променями. Отець сильно облучився, внаслідок чого потім цілий тиждень не міг встати з ліжка. Не відомо, скільки б продовжувалися болі та страждання священика, коли б не один випадок. У наглядача тюрми, в якій перебував отець Вороновський, раптово захворів на епілепсію єдиний син. Дитина згасала на очах. Не зважаючи на свої переконання, свідомий радянський міліціонер вдається за допомогою до отця Василія. Той везе малого до отця Мирона Дора, який читає оздоровчі молитви. І хлопець раптово одужує, що пом’якшує покарання засудженому Вороновському. Після смерті отця Мирона саме отцю Вороновському ігумен доручає читати оздоровчі молитви. Так з 1972 по сьогоднішній день отець Василь виконує цю важливу і нелегку місію: бути посередником між Богом і людьми. Адже саме молитви священика служать тією цілющою життєдайною силою, котра надходить від Всевишнього на хворих. Отримавши зцілення, люди часто зі сльозами на очах дякують своєму щиросердечному рятівникові. Проте отець Вороновський завжди відповідає одне: “Не мені треба дякувати, а тому, хто почув мої молитви, тому, хто піклуючись і люблячи нас, дає нам життя, або смерть – дякувати завжди треба тільки Богу.” І подяка ця повинна виражатися у щоденній молитві до Бога та відвідуванні Божого Храму.

Отець Василь не визнає ніякої сили екстрасенсів, котрі вихваляються своїми надзвичайними здібностями. Вся сила екстрасенсів, на думку отця Василія, від нечистого, бо тільки у молитві до Бога можна знайти порятунок, незалежно від якої хвороби, тілесної чи духовної. За словами братів церкви, людей, на котрих зійшла Божа благодать за допомогою молитов отця Вороновського, чимало.

Всі вони з великою вдячністю і повагою зараз згадують священика, котрий молився за їх одужання, благаючи у Бога милосердя до їхньої долі. Самому ж священикові найбільше запам’яталася одна хвора дівчина, що лежала в реанімації. Лікарі вважали її безнадійною, стверджуючи, якщо навіть вона одужає, то все одно залишиться на все життя неповноцінною. Родичі хворої, будучи у крайньому розпачі запросили отця Василя прочитати молитву над нею. І о диво! За деякий час безнадійно хвора почала подавати перші ознаки свого одужання. Подиву лікарів не було меж, адже дівчина, яку всі вважали безнадійною не тільки одужала, а навіть отримала ще один Божий дар – почала писати вірші.

Зараз вона навчається у Богословській академії. Але зціляє отець Вороновський не тільки простих людей, але й дуже відомих... Читав священик молитву і над українським композитором Ігорем Білозором: “Коли я молився над ним вперше, Білозір ще поцілував хрест, і я подумав, що ще є надія, але коли я прийшов вдруге, то відчув, що незабаром він нас покине”. Монах стверджує, що правдивий священик відчуває, коли душа покине тіло. “Все від Бога – говорить отець Василь, все в житті від нашого спасителя”.

Надзвичайною популярністю отець Вороновський користується ще й, мабуть, тому, що може за допомогою молитви прогнати нечистого духа, котрий засів у людській душі, чи то пак у його господі. Молитва, за допомогою якої священик проганяє злих духів, називається екзерцизм. Її отець Василь читає щопонеділка під час своїх богослужінь у церкві святого Михаїла. Опісля ж священик молиться над тими молодятами, котрі вінчалися, але не можуть мати дітей. Причому обов’язково освячує воду, котру люди п’ють, а також натирають болючі місця. Та повне одужання священик гарантує тільки тим людям, котрі щиро вірять у Бога і в його силу. “Без правдивої віри в серці не можна отримати зцілення “ – говорить священик-монах.

Найбільшою мрією отця Василя є створення єдиної церкви в Україні. “Нам всім сьогодні треба щиро молитися, щоб православна церква об’єдналася з католицькою” – говорить отець Василь. Але проти будь-яких сект і їх проповідувань священик виступає категорично. На його думку – це люди, які вводять в оману світ, заперечуючи правдиву Божу науку. Отець Василь вважає, що найбільша помилка сектантів полягає в тому, що вони не визнають 7 святих тайн, а тільки одну – тайну хрещення, яку, до речі, також викривляють. Адже, як правило, сектантами стають багато людей, які раніше були християнами і, отже, вже раз приймали тайну хрещення ( бо більшість із нас хрестять ще в ранньому дитинстві) опісля ж, ставши сектантом, людина хреститься ще раз, вже за сектантським обрядом. “А двічі приймати тайну хрещення є непоправним гріхом” – стверджує священик. “А чи бувають серед сектантів такі люди, котрі зрештою зрозуміли свою помилку і хочуть навернутися знову до правдивої віри? “— запитали ми отця Вороновського.

— Звісно, що бувають – радісно посміхнувся священик. Але така людина, щоб стати знову справжнім християнином, повинна перш за все висповідатись і запричащатися, тобто очистити свою душу перед Богом, а Бог добрий: тому, хто щиро кається, він завжди прощає.

Отець Вороновський постійно наголошує на тому, щоб люди трималися тільки своєї віри, тобто тої, яку запровадив Володимир Великий. “Зарваниця, Крехів, Самбір, Грушів, Почаїв стверджують правдивість нашої віри і те, що Мати Божа опікується нашим народом,”- говорить священик. Він переконаний, що сила цих чудотворних місць надзвичайна, адже одна тільки Грушівська Мати Божа з’явившись на куполі та балконі церкви ще в часи колишньго СРСР, навернула до Бога не тільки багато українців, але й росіян, білорусів та грузинів. Отець Вороновський запевняє, що був очевидцем з’явлення Матері Божої на балконі Грушівської Церкви. За його словами, Пречиста була одягнена у все чорне і переходила з місця на місце.

Від багатьох своїх знайомих ми чули про безчисленні черги у ті дні, коли сповідає отець Василій. На наше запитання, чи всіх він встигає висповідати, отець зі сумом відповів:”На жаль, ні. Дуже багато людей приходить на сповіді, що тривають близько 3 годин. Тоді я запрошую священиків з другої церкви, і разом ми сповідаємо від сьомої ранку до п’ятої вечора.

Ми залишали церкву, на дворі стояв похмурий осінній ранок, та у наших душах було тепло і сонячно.

Від зустрічі з отцем Вороновським і від тепла його слів.

POSTUP - ПОСТУП
№172 (830),
10-11 ЛИСТОПАДА 2001 року

ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата Поступу
·Тепер - або ніколи
·ВСЕРЕДИНІ
·Релігійний конфлікт у Червонограді

ПОГЛЯД
·Коли Церкви об'єднаються?
·СПРАВА СМАКУ

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·Релігійний конфлікт у Червонограді
·"Укртелеком" виловлює "мертві душі"
·ХРОНІКА
·Перша гроза для "Нашого дому"
·Cуд має бути для людей

ПОСТУП З КРАЮ
·КРАЄВИД
·Ефірні війни депутатів
·Суд над унсовцями триватиме
·Секс - бізнес чоловічого роду

ПОСТУП У СВІТ
·Московський щоденник
·Дати відсіч тероризму
·Відню набрид нейтралітет
·СВІТООГЛЯД

АРТ-ПОСТУП
·Мистецтво чекання
·Відзнака нової культурної парадигми

ПОСТУП НАУКИ І ТЕХНОЛОГІЙ
·Червоний - колір небезпеки
·Виявлено вісім нових планет
·Радіоактивна розвідка
·"Розумний" паркан

КНИЖКОВИЙ ПОСТУП
·"Репортаж із 2000-го року"
·Реквієм за галицькою елітою
·БІБЛІОТЕЧКА

ДУХОВНИЙ ПОСТУП
·Лікувальні молитви Отця Вороновського
·Вшанування пам'яті загиблих
·Церква Божої Матері Державна

ДИСКУРС ПОСТУПУ
·Маргінали від третього сектору

СПОРТ-ПОСТУП
·Тепер - або ніколи
·"Смерть німецької нації називається Шевченко"

ПОСТ-FACTUM
·КАЛЕНДАР
·СВІТЛИНА ТИЖНЯ